Jääkiekkoliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 9. lokakuuta 2014 muutoksia kilpailusääntöihin. Mitä muutettiin ja miksi?
Leijonat-toimitus kävi kilpailupäällikkö Pirkka Antilan kanssa kohta kohdalta läpi kilpailusääntöjen muutosesityksen, jonka hallitus kokouksessaan hyväksyi.
Seuraavassa ovat sääntökohdat, joihin on tullut muutoksia. Tekstejä on höystetty kilpailupäällikkö Antilan kommenteilla.
3.1. Pelaajien ja toimihenkilöiden pelipassit
Vanha:
Pelaajalla on oltava voimassa oleva pelipassi 31.8. mennessä tai viimeistään viikkoa ennen pelaajan ensimmäistä sarjaottelua (poislukien Mestikseen SM-liigasta siirtyvät pelaajat).
Uusi:
Pelaajan pelipassi on voimassa, kun sitä koskeva maksu on oikein maksettu (tili ja viitenumero) ja tieto maksetusta pelipassista on rekisteröitynyt liiton sähköiseen edustusoikeusjärjestelmään.
Antilan kommentti:
”Tämä on jo käytössä ja on samanlainen kuin menettely pelaajasiirron kirjaamismaksun kanssa.”
Uusi:
5.11. Seuraa koskevat velvoitteet
SJL:n jäsenseura tai sen joukkue ei voi järjestää kilpailevaa sarjatoimintaa liiton järjestämän sarjatoiminnan kanssa.
Antilan kommentti:
”Vaikeuttaa esimerkiksi alueen järjestämän harrastesarjan ylläpitoa, jos seuralla on samaan aikaan oma sarja, jossa on samankaltaisia joukkueita. Seura voi järjestää sarjatoimintaa, jos Jääkiekkoliiton alueorganisaatio ei sellaista sillä toiminta-alueella järjestä lainkaan.”
3.3. Edustusoikeus ja -velvollisuus
2. Sarjaottelut
Pelaajan oikeutta osallistua liiton ja liigan järjestämään kilpailutoimintaan jossakin sarjaottelussa kutsutaan edustusoikeudeksi. Pelaajan edustusoikeus voi olla vain liiton jäsenseurassa. Edustusoikeus seuran eri joukkueissa on määritelty monissa eri sääntökohdissa näissä kilpailusäännöissä. Pelaajan edustusoikeus alkaa siinä seurassa, johon pelaajalle lunastetaan ensimmäinen pelipassi. Liitto voi evätä edustusoikeuden pelaajalta, joka on jättänyt velvoitteensa suorittamatta edellistä joukkuettaan kohtaan.
Lisäys:
Pelaajan on erotuomarin niin pyytäessä todistettava henkilöllisyytensä. Mikäli pelaaja ei suostu todistamaan henkilöllisyyttään, on erotuomarilla oikeus poistaa kyseinen pelaaja ottelusta, ja erotuomari tekee raportin asiasta kyseisen sarjan järjestäjälle.
Antilan kommentti:
”Harrastesarjoissa yleistyneeseen väärällä nimellä pelaamiseen pystytään näin puuttumaan jo pelipaikalla.”
5.4. Pelaaminen eri joukkueissa samassa seurassa/seurayhteisössä
1. Saman seuran/seurayhteisön eri joukkueissa samassa ikäluokassa pelaaminen, (Nuorten SML ja Mestis, B-nuorten SM ja Mestis, C-nuorten SM ja Mestis)
Lisäys:
Nuorten sekä B-, B2- ja C-nuorten SM-sarjojen playoffeissa pelaavan joukkueen kenttäpelaajat eivät voi siirtyä minkään saman ikäluokan rinnakkaisjoukkueen jäljellä oleviin sarjaotteluihin, riippumatta siitä, pelaako saman ikäluokan rinnakkaisjoukkue omassa sarjassaan playoff-otteluita tai sarjaotteluita.
Antilan kommentti:
”On kysytty, voivatko ykkösjoukkueen pelaajat mennä kakkosjoukkueen ratkaisupeleihin, jos ykkösjoukkue on jo jatkossa omasta playoffistaan. Playoffit tai kevään karsintasarjat seuraavan kauden sarjoihin tulee ratkaista kyseisen joukkueen omilla pelaajilla.”
Uusi:
5.10. Liiton vapaakortit
Liitolla on oikeus myöntää vapaakortteja kaikkiin jäsentensä kotimaassa järjestämiin otteluihin.
Antilan kommentti:
”Käytäntö, joka aiemmin on puuttunut säännöistä. Tullut ajankohtaiseksi varmistaa säännöin, kun KHL- ja CHL-otteluita järjestetään Suomessa.”
6. Osallistuminen playoff- ja karsintaotteluihin saman seuran/seurayhteisön joukkueissa
Muihin kuin B2-nuorten SM-sarjan playoff-otteluihin ja kaikkien sarjojen tulevan kauden sarjapaikkoihin vaikuttaviin karsintaotteluihin saavat osallistua kaikki ikänsä edellyttämissä joukkueissa. B2-nuorten SM-sarjan playoffeihin saavat osallistua vain pelaajat, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % kauden kaikista sarjaotteluista kyseisessä joukkueessa.
Lisäys:
Muihin kuin B2-nuorten SM-sarjan playoff-otteluihin ja kaikkien sarjojen tulevan kauden sarjapaikkoihin vaikuttaviin karsintaotteluihin saavat osallistua kaikki ikänsä edellyttämissä joukkueissa, kuitenkin niin, että SM-sarjojen playoff-otteluissa voi edustaa vain yhtä joukkuetta ikäluokkaa kohti. B2-nuorten SM-sarjan playoffeihin saavat osallistua vain pelaajat, jotka ovat pelanneet vähintään 50 % kauden kaikista sarjaotteluista kyseisessä joukkueessa.
Antilan kommentti:
”On kysytty, voiko pudotuspeleissä, jos ykkösjoukkue on jo jatkossa, siirtää kaikki parhaat pelaajat kakkosjoukkueeseen ratkomaan pelit, että saataisiin molemmat joukkueet SM-finaaliin. Lisäyksen tarkoitus on, että esimerkiksi BSM:n playoffeissa edustetaan vain yhtä joukkuetta. Ikänsä puolestahan pelaaja voi pelata myös muissa ikäluokissa johon hänen ikänsä edellyttää ja taidot riittävät.”
8. Erotuomareita, otteluvalvojia ja toimitsijoita koskevat määräykset
Vanha:
8.1. Erotuomarit, toimitsijat, videomaalituomarit ja otteluvalvojat
1. Viralliset erotuomarit
Virallisissa otteluissa voivat erotuomareina toimia vain liiton hyväksymät erotuomarit joilla on voimassaoleva SJL:n erotuomarikortti sekä SJL:n pelipassi. Pelipassi on pakollinen kaikille erotuomareille. Tuomarilla tulee olla toiminnan kattava vakuutusturva. Heidän toimikautensa kestää enintään yhden pelikauden kerrallaan.
Lisäys:
Erotuomarikortin myöntäminen edellyttää, että henkilö on taidoiltaan ja ominaisuuksiltaan kykenevä toimimaan erotuomaritehtävissä. Päätöksen erotuomarikortin myöntämistä koskevassa asiassa tekee toimivaltansa puitteissa erotuomarikouluttaja, jonka päätös voidaan saattaa SJL:n erotuomarivaliokunnan käsiteltäväksi. SJL:n erotuomarivaliokunnan päätös asiassa on lopullinen.
8.2. Erotuomareiden ja toimitsijoiden nimeäminen
Uusi:
1. Yleistä
Erotuomari- ja toimitsijatehtävien nimeämisestä päättää SJL. Erotuomarikortin hyväksytty suorittaminen antaa mahdollisuuden erotuomari- ja toimitsijatehtävien hoitamiseen, mutta nimeäminen erotuomari- ja toimitsijatehtäviin perustuu SJL:n erotuomariorganisaation suorittamaan harkintaan.
Antilan kommentti:
”Oikeusturvalautakuntaa myöten on käsitelty erotuomarien valituksia saada kovempia pelejä, jotka heidän mielestään kuuluisivat heille. Tämä on tärkeä lisäys (on jo SJL:n ja SJTL:n yhteistyösopimuksessa) erotuomarien kelpoisuudesta ja tasosta - päätös siitä, mihin otteluihin heitä määrätään, kuuluu liitolle.”