Quantcast
Channel: Leijonat.fi - Jääkiekkoliiton virallinen verkkopalvelu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3854

Suomalaisen jääkiekon strategia vuosille 2014–18 - mistä strategiassa on kysymys?

$
0
0
Hauskuus on yksi uuteen strategiaan valitusta neljästä arvosta. Muut arvot ovat kunnioitus, yhteisöllisyys ja erinomaisuuden tavoittelu.

Suomen Jääkiekkoliiton liittovaltuusto hyväksyi lauantaina 7.6. pitämässään kokouksessa suomalaisen jääkiekon strategian vuosille 2014–18.

Strategiatyöryhmää vetänyt Mika Anttonen kertoo, mistä uudessa strategiassa on kyse.

Strategian tavoite on jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen - mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Eri kohderyhmät on huomioitava entistä paremmin. Jääkiekon tulee tarjota uusia ja erilaisia tapoja olla mukana jääkiekossa. Yksi haluaa harrastaa lajia pelaamalla ja toinen viheltämällä. Jollekulle riittää kun pääsee jäälle kerran viikossa, toisella tavoitteet ovat ammattilaisuudessa. Yhtä lailla on tärkeää mahdollistaa osallistuminen kaukalon ulkopuolella. Jääkiekkoperhe tarvitsee huoltajia, makkaranmyyjiä, hallipappoja ja faneja - jokaiselle on oma roolinsa ja mahdollisuus erilaiseen harrastamiseen on oltava olemassa.

Entäpä painopistealueet - yhteiskunnallinen arvostus, juniori- ja seuratoiminta ja huippukiekko - miksi juuri nämä valikoituivat mukaan?
Jääkiekolla on omat julkikuvaan liittyvät haasteensa ja asia halutaan ottaa vakavasti. Haluamme, että jääkiekko on paitsi Suomen suosituin, myös arvostetuin urheilulaji. Yhteiskunnallinen arvostus edellyttää avointa, läpinäkyvää toimintaa ja se on avain julkisen rahoituksen, yhteistyökumppaneiden tuen, uusien tekijöiden, harrastajien ja jääkiekkoviihteen kuluttajien saamisessa. Jääkiekon tulee olla ”hyvä kansalainen” - meidän tulee toimia yhteisesti sovittujen arvojen mukaan. Myös esimerkiksi naisten rooli jääkiekossa on vähäinen, tähän haluamme kiinnittää huomiota.
Juniori- ja seuratoiminta on kaiken lähtökohta. Varsinainen jääkiekon arkinen työ tehdään seuroissa ja seuratoiminnan elinvoimaisuus ja laatu ratkaisevat jääkiekkoperheen kasvun. Seuroissa tarvitaan tekijöitä ja harrastajia. Harrastamisen on oltava kustannuksiltaan kohtuullista ja erilaisia vaihtoehtoja on tarjottava eri tarpeet huomioiden. Erotuomaritoiminta on yksi haasteistamme, tarvitsemme mukaan osaavia ja innostuneita tekijöitä.
Minskin MM-finaali todisti taas kerran sen, kuinka suomalaiset odottavat jääkiekolta menestystä: Haluamme, että Suomi on maailman paras jääkiekkomaa. Menestys ja sankaritarinat tuovat toimintaan mukaan uusia henkilöitä ja resursseja, mutta huippukiekossa mukana olevien tulee kantaa vastuuta Suomi-kiekon arvoista.

Uutuutena mukana ovat myös arvot - mitkä arvot ovat ja mitä ne tarkoittavat?
Poikkeuksena edellisiin strategioihin, uusi strategia ottaa kantaa myös arvoihin, joiden tulisi näkyä jokaisen jääkiekossa mukana olevan arjessa ja jokapäiväisessä toiminnassa.
Viime aikoina ehkä eniten tapetilla on ollut kunnioitus, tai sen puuttuminen. Kunnioituksen tulee näkyä kaikessa toiminnassa kentällä ja sen ulkopuolella, onpa sitten kyse vastustajan kunnioittamista tai yhteisten sääntöjen noudattamisesta. Loppukädessä kysymys on siitä, miten oma toiminta vie lajia eteenpäin.
Yhteisöllisyyteen taas tiivistyy jääkiekon perimmäinen olemus - tämä on joukkuelaji, jossa kaikki ovat osa suurta jääkiekkoperhettä. Harrastamme, pelaamme ja toimimme osana yhteisöä, joka on jokaiselle mukana olevalle aivan valtava voimavara. Nykyaikana yhteisöllisyyttä tarvitaan paisti oman seuran toiminnassa, myös koko lajin tulee puhaltaa yhteen hiileen. Ja Suomi on sen verran pieni maa, että yhteistyötä tarvitaan myös yli lajirajojen - tästä hyötyvät kaikki urheilussa mukana olevat.
Hauskuus on arvo, joka otetaan liian helposti itsestäänselvyytenä. Me halusimme korostaa tämän tärkeän asian merkitystä - jotta jääkiekko voi hyvin, pitää tekemisen olla hauskaa. Erityisesti lasten urheilussa hauskuus on kantava voima, mutta yhtä lailla tärkeää on että satunnainen harrastekiekkoilijakin nauttii tekemisestään. Jos hauskuus loppuu, on vaikea löytää motivaatiota raahautua hallille raskaan työpäivän jälkeen.
Jääkiekolla on mennyt viime vuosina hyvin. Laji on suomalaisten suosikkilaji, joka liikuttaa ja puhuttaa. Erinomaisuuden tavoittelulla haluamme muistuttaa jääkiekkoväkeä siitä, että säilyttääksemme aseman tulee tekemisen tasoa nostaa kautta linjan, kaikilla osa-alueilla. Parempia käytäntöjä tarvitaan niin liitto- kuin seuratasolla.

Kuinka strategia jalkautetaan jääkiekon arkeen?
Jalkautus on aina oma haasteensa, kenttä on suuri ja kestää aikansa tavoittaa kaikki lajin parissa toimivat.
Jalkauttaminen seuratasolle käynnistyy alkusyksystä valiokuntapäivältä ja alueiden, valmentajien ja muiden toimijoiden avauspalavereista. Ensin on tärkeää konkretisoida strategiassa linjatut asiat mahdollisemman yksiselitteisesti. Kun kentällä on ymmärrys strategiapaperissa linjatuista päälinjoista, voivat jääkiekossa mukana olevat tahot rakentaa tältä pohjalta omat vuotuiset toimintasuunnitelmansa.



 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3854

Trending Articles